Waarom ik geen websites met WordPress maak

Voor mij was de keuze eenvoudig toen ik in 2007 startte als freelancer: MODx was het simpelste in gebruik voor site-beheerders (ja, jij), en het gaf mij als webdesigner en -ontwikkelaar de meeste flexibiliteit. Ik kan ermee maken wat mijn klanten willen, en zoals ik wil dat het eruit ziet. En niet zoals de makers van WordPress (of Typo3 of Joomla) willen dat het eruit ziet.

WordPress is standaard

Hoe kun je jezelf onderscheiden als je vrijwel dezelfde Wordpress-template gebruikt als je concurrent?

De kracht van WordPress zijn de grote hoeveelheid beschikbare templates, die relatief eenvoudig zijn aan te passen met een eigen logo en kleur. Een kind kan de was doen: er is weinig technische kennis nodig om een leuk resultaat te krijgen. En dat is meteen ook een probleem. Door de uitwisselbaarheid van WordPress-templates, ziet zelfs een relatieve leek dat een website is gemaakt m.b.v. WordPress. Als je wilt opvallen dan zul je anders moeten zijn dan de rest. Hoe kleiner het verschil tussen jou en je concurrent, hoe kleiner de kans dat klanten of opdrachtgevers naar jou te komen. Bij het maken van een goede website komt echt meer kijken dan het aanpassen van wat kleuren en het plaatsen van een logo. 

WordPress is een weblog

Met een hamer is het moeilijk zagen. WordPress is opgezet als weblogsysteem en daar is het uitermate geschikt voor. Wil je het gebruiken om een boom-gestructureerde website (met aparte hoofdstukken en onderliggende pagina's) mee te maken, dan werkt het erg onhandig. En laat nou bijna elke zakelijk website die ik ken boom-gestructureerd zijn...

Vooral om die reden heb ik in de afgelopen jaren al diverse WordPress-websites omgebouwd naar een versie die beheerd kan worden m.b.v. MODx. Een website die is ingedeeld in diverse hoofdstukken en onderliggende pagina's (met evt. daar ook weer pagina's onder) is makkelijker te beheren met MODx dan met WordPress.

WordPress is als Ikea

WordPress zou je kunnen zien als Ikea-meubels: prima kwaliteit, maar wel standaard, kwetsbaar en moeilijk aan te passen. Het is in elkaar te zetten door iemand met weinig verstand van zaken. De WordPress-stijl is zelfs voor leken herkenbaar. Het zijn vaak variaties op hetzelfde thema. Wil je echt iets eigenzinnigs en onderscheidend, dan moet er toch weer iemand met verstand van zaken aan de slag.

MODx is een verzameling hout en gereedschap, waar een meubelmaker alles van kan maken wat ie wil. Op maat gemaakt, naar de smaak van de klant, rekening houdend met de juiste uitstraling en gewenste functies. Duurzaam, precies op maat en in elke gewenste kleur. Het duurt misschien wat langer, maar het resultaat is er ook naar: anders dan de rest, steviger en handiger in gebruik.

Hoewel ik de voordelen zie van de kant-en-klare WordPress-templates, kan ik als kritische ontwerper en maker meer met een MODx-werkplaats. En ja, WordPress kan ook worden uitgebreid, getuige de vele plug-ins die beschikbaar zijn voor het platform, maar ook dan ben je afhankelijk van de mogelijkheden die de plug-in biedt. Ik als "meubelmaker" kan natuurlijk mijn eigen WordPress-plug-ins schrijven, maar dat is dan weer veel complexer dan datzelfde via MODx.

MODX wins 2013 People's Choice Winner for Best Open Source CMS (MODX vs Wordpress)Ik was niet de enige die was te spreken over MODx. Bij CMS-Critics won MODx in 2007 de titel "beste nieuwkomer", de tweede prijs "beste CMS" in 2010 en is MODx in 2012 én 2013 verkozen tot beste CMS.

Veiligheid

Mede omdat WordPress het meest gebruikte CMS is, richten hackers zich vooral op deze websites. En natuurlijk ook omdat ze vaak beheerd worden door leken, die weinig rekening houden met virtuele inbraken. Als ik de log-bestanden van mijn webservers bekijk, dan worden er dagelijks meer dan 10.000 Wordpress-gerelateerde hack-pogingen gedaan op mijn webserver, terwijl er slechts enkele WordPress-websites worden gehost. Het geeft aan dat je extra risico loopt met een WordPress-website.

De meeste onveiligheden ontstaan bij de vele beschikbare plug-ins die door externe ontwikkelaars worden gemaakt. Voor de veiligheid van je website ben je dus niet alleen afhankelijk van de ontwikkelaars van WordPress, maar nog veel meer van al de verschillende ontwikkelaars van elke plug-in die je hebt geïnstalleerd. Ook als je die niet hebt geactiveerd.

Begrijp me niet verkeerd: ook een WordPress-website kan goed beveiligd worden. Dat vereist verstand van zaken, en dat ontbreekt nogal eens bij mensen die WordPress gebruiken. Ook moeten elke maand alle updates netjes worden uitgevoerd. 

Goedkoop in aanschaf, duur in onderhoud

Wordpress-websites zijn, wat verdienmodel betreft, te vergelijken met printers. Veel printers zijn erg goedkoop in aanschaf, maar je betaalt flink voor de inkt of toner. Het Wordpress-systeem wordt met grote regelmaat voorzien van updates. Bij sommige updates wordt er een veiligheidslek is gedicht. Andere updates bieden extra mogelijkheden, die soms leuk zijn om te hebben, maar zelden noodzakelijk. Het gevolg van deze systeem-updates is dat ook geïnstalleerde thema en plug-ins elk een update nodig hebben om correct te blijven functioneren in de nieuwe Wordpress-omgeving. 

Bij elke update bestaat het gevaar dat de samenwerking tussen de betreffende update en die van het thema en/of plug-in misgaat. Vooraf back-uppen is dus bijzonder aan te raden. Net als het testen of alle functionaliteit nog aanwezig is en foutloos gaat. Door de complicaties die kunnen optreden is het vaak verstandig om het technisch onderhoud van je Wordpress-website over te laten aan je webbouwer. Die heeft veel meer ervaring met updates en kan problemen meteen oplossen. Omdat dit onderhoud voortdurend noodzakelijk is, blijkt een Wordpress-website op lange termijn zeker niet de goedkoopste optie.

Voor veel webbouwers is een Wordpress-onderhoudscontract hun belangrijkste verdienmodel.

Begrijp me niet verkeerd: de updates van WordPress zijn niet per se overbodig. Soms zijn ze bijzonder noodzakelijk. En om niet gehackt te worden, raad ik ook iedereen met een Wordpress-website om braaf alle updates uit te (laten) voeren. En het is te hopen dat de ontwikkelaars van al je geïnstalleerde plug-ins en thema, op tijd en netjes hun werk (blijven) doen. 

Ook MODx wordt geüpdatet, maar dit is veel minder frequent en vooral veel overzichtelijker door het ontbreken van plug-ins en thema's die juist door anderen zijn gemaakt. Onderhoudskosten voor een gemiddelde MODx-website liggen hierdoor meestal onder de € 100 per jaar. Bij een ogenschijnlijk goedkope Wordpress-website kunnen deze kosten oplopen van € 1000 tot € 2000, elk jaar weer. 

Wij van WC-Eend adviseren: WC-Eend

Ik lever graag maatwerk-websites (ook responsive en razendsnel) die eenvoudig te beheren zijn, dus daarom werk ik met MODx. Heb je interesse in een MODx-website? Bel of mail me vrijblijvend voor een afspraak.
 

Lees verder: Recente artikelen

Wat betekent de AVG voor jouw bedrijf?

Wat betekent de AVG voor jouw bedrijf?

6 SEO tips voor betere zoekresultaten

6 SEO tips voor betere zoekresultaten

Checklist nieuwe website

Checklist nieuwe website

Google PageSpeed Insights: snelle websites worden beter gevonden

Google PageSpeed Insights: snelle websites worden beter gevonden

Een met HTTPS beveiligde website: hype of noodzakelijk?

Een met HTTPS beveiligde website: hype of noodzakelijk?

Nieuwe website voor pixelXp

Nieuwe website voor pixelXp

Noorderlicht fotograferen

Noorderlicht fotograferen

Fotoboek Fotolust te koop

Fotoboek Fotolust te koop

Nieuw: de MODX SEO plugin

Nieuw: de MODX SEO plugin

schaduw_charlotte